Salderen: de regeling na Feb 24

Gepubliceerd op: 1-03 2024

Salderen is het proces waarbij huishoudens met zonnepanelen de overtollige stroom die ze opwekken, maar niet direct gebruiken, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze terug geleverde stroom wordt vervolgens afgetrokken van de stroom die ze op een ander moment weer van het net afnemen. Dit proces van afrekenen wordt salderen genoemd.

Op je energierekening kun je zien hoeveel stroom je hebt afgenomen van je energieleverancier, uitgedrukt in kWh. Daarvan wordt de hoeveelheid stroom die je zelf hebt teruggeleverd afgetrokken. Deze aftrek wordt salderen genoemd.

Er zijn regels verbonden aan salderen:

  • Niet alle teruggeleverde energie telt mee voor salderen. De grens hiervoor ligt bij de hoeveelheid stroom die je hebt afgenomen van je leverancier, oftewel de salderingsgrens.

  • Als je meer teruglevert dan je afneemt, ontvang je een terugleververgoeding.

  • Salderen mag alleen als je een kleinverbruikersaansluiting hebt, wat betekent dat je een elektriciteitsaansluiting hebt van maximaal 3x80 Ampère.

  • Je moet je zonnepanelen aanmelden via Energieleveren.nl, wat ook door je installateur kan worden gedaan.

  • Als je een slimme meter hebt, wordt direct gemeten wat je verbruikt en teruglevert, en dit wordt doorgegeven aan de leverancier.

Het komt voor dat op zonnige dagen plotseling veel stroom wordt teruggeleverd aan het net, wat kan leiden tot netcongestie, vooral als er op dat moment weinig stroom wordt gebruikt. Hierdoor kunnen omvormers en zonnepanelen kortstondig worden uitgeschakeld. Netbeheerders proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen.

De salderingsgrens wordt bepaald door de hoeveelheid energie die je van je energieleverancier hebt afgenomen. Je kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je hebt afgenomen.

Het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is voorlopig van de baan, nadat de Eerste Kamer het op 13-02-2024 heeft weggestemd.

Om te kunnen profiteren van de salderingsregeling is het belangrijk om je installatie te laten registreren bij je netbeheerder. Een slimme meter is handig maar niet verplicht, terwijl een analoge meter gecontroleerd wordt door de netbeheerder.

Energiecoöperaties en VvE's kunnen subsidie aanvragen met de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) als ze hernieuwbare elektriciteit uit zonne-energie willen opwekken.

Heeft u meer vragen over wat de salderingsregeling voor u zou kunnen betekenen? Vraag het aan een van onze adviseurs.

Previous
Previous

Zonnepanelen schoonmaken: uw gids voor het reinigen van zonnepanelen

Next
Next

Beste richting voor zonnepanelen