Werken zonnepanelen nog op bewolkte dagen?
Bij Energiq installeren we veel zonne-energie en batterijsystemen. En een van de meest voorkomende vragen die we krijgen is: "Zullen de panelen werken als het bewolkt is?" Dit is het goede nieuws: dagen in de volle zon zijn geen vereiste voor de opwekking van zonne-energie. Zonnepanelen kunnen nog steeds elektriciteit produceren, zelfs als het bewolkt en grijs weer is.
Als u overweegt om op zonne-energie te gaan, laat u dan niet afschrikken door het lokale weer.
Lees verder en ontdek precies hoe zonnepanelen werken op bewolkte dagen en waarom zonne-energie nog steeds een slimme investering kan zijn.
Hoe werken zonnepanelen eigenlijk?
Voordat we dieper ingaan op de prestaties van zonne-energie op bewolkte dagen, willen we eerst even opfrissen hoe zonnepanelen in het algemeen werken.
Zonnepanelen wekken elektriciteit op door het fotovoltaïsche effect.
Elke zonnecel bevat een halfgeleidermateriaal, meestal silicium. Wanneer zonlicht de zonnecel raakt, slaan fotonen uit het licht elektronen los van hun atomen. Hierdoor ontstaat er een stroom elektriciteit.
Een individuele zonnecel produceert slechts een kleine hoeveelheid energie. Maar wanneer cellen in een paneel met elkaar zijn verbonden, kunnen ze voldoende elektriciteit opwekken om uw huis van stroom te voorzien.
De opgewekte elektriciteit stroomt van de zonnepanelen naar een omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom (AC), die wordt gebruikt om uw huis van stroom te voorzien.
Eventuele overtollige elektriciteit die niet onmiddellijk wordt gebruikt, wordt opgeslagen in een batterij of teruggevoerd naar het openbare elektriciteitsnet. Netto meetprogramma’s bieden kredieten voor de energie die wordt teruggevoerd naar het nutsbedrijf om uw elektriciteitsverbruik 's nachts of op bewolkte stukken te compenseren.
Dat omvat de basiswerking van zonnepanelen. Laten we nu eens kijken hoe panelen presteren als de lucht bewolkt is.
Produceren zonnepanelen energie op bewolkte dagen?
Ja, zonnepanelen kunnen zelfs op bewolkte en regenachtige dagen nog steeds elektriciteit opwekken! De belangrijkste reden is dat zonnecellen zowel direct als diffuus zonlicht kunnen absorberen.
Direct zonlicht zijn de onbelemmerde balken die naar beneden schijnen als de lucht helder is. Diffuus zonlicht is zonlicht dat in de atmosfeer wordt verstrooid door wolken, nevel, stof, enz.
Op bewolkte dagen worden zonnepanelen nog steeds blootgesteld aan diffuus omgevingslicht. Hoewel minder intens dan direct zonlicht, kan dit diffuse licht toch elektronen in de zonnecellen prikkelen en een elektrische stroom produceren.
Geloof dus niet de mythe dat zonnepanelen nutteloos zijn op bewolkte dagen. Hoewel ze minder stroom produceren vergeleken met de volle zon, kunnen ze toch elektriciteit opwekken uit dat diffuse licht.
Hoeveel invloed hebben wolken op de efficiëntie van zonnepanelen?
De hoeveelheid zonne-energie die u tijdens een bewolkte dag door uw huis kunt opwekken, varieert als gevolg van:
Dikte van de bewolking - Dunnere, hogere wolken laten meer licht door in vergelijking met dikke, laaggelegen stormwolken
Type wolk - Cirruswolken met hoge pieken laten meer zonlicht door dan dichte cumuluswolken. Stratuswolkenvallen daar ergens tussenin
Tijd van het jaar - Meer daglichturen in de zomer versus de winter betekent een grotere totale energieproductie
Geografische locatie - De zuidelijke regio's van het land ontvangen jaarlijks meer zonlicht dan de noordelijke gebieden
Lokale weerpatronen - Sommige gebieden hebben simpelweg meer bewolkte dagen dan andere
Als u deze factoren begrijpt, kunt u realistische verwachtingen krijgen van de zonne-energieopbrengst. Maar houd er rekening mee dat als u ervoor kiest om met een ervaren partner als Energiq voor zonne-energie te gaan, u er zeker van kunt zijn dat u een zonnesysteem krijgt dat aan uw energiebehoeften kan voldoen, zelfs als er rekening wordt gehouden met wisselende weersomstandigheden.
Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele typische zonnepaneelefficiënties op basis van luchtomstandigheden:
Heldere, zonnige dag - 100% efficiëntie
Gedeeltelijk bewolkte dag - 50-80% efficiëntie
Zwaar bewolkte dag - 10-25% efficiëntie
Veel voorkomende mythes over zonnepanelen op bewolkte dagen
Laten we enkele veelvoorkomende misvattingen over zonne- en bewolkt weer ophelderen:
Mythe: Zonnepanelen werken helemaal niet op bewolkte dagen.
Feit: Zonnepanelen wekken op bewolkte en regenachtige dagen nog steeds elektriciteit op uit diffuus licht, maar dan met een lager rendement.
Mythe: Bewolkt weer maakt zonne-energie onbetrouwbaar.
Feit: Geavanceerde technieken voor prognoses en netwerkintegratie helpen vraag en aanbod van zonne-energie in evenwicht te brengen, zelfs op bewolkte dagen.
Mythe: Zonne-energie werkt alleen goed op de zonnigste locaties.
Feit: Moderne zonnepanelen kunnen nog steeds schone energie en besparingen opleveren op locaties met een gemiddeld zonlichtniveau. De juiste oriëntatie en kanteling van de zonnepanelen helpen de productie te maximaliseren.
De waarheid is dat de meeste locaties jaarlijks voldoende zonlicht ontvangen om zonnepanelen de moeite waard te maken.
Om ervoor te zorgen dat uw installatie op zonne-energie de ups en downs van het plaatselijke weer aankan en aan uw energiebehoeften kan voldoen, is het een slimme zet om samen te werken met een vertrouwde leverancier van zonne-energie, zoals Energiq. We ontwikkelen een gepersonaliseerd systeem en bieden 24/7 systeemmonitoring voor totale gemoedsrust.
Werken zonnepanelen 's nachts?
Op de vraag: ‘werken zonnepanelen ook snachts?’ Is het antwoord inderdaad nee. Echter, in Nederland maken we slim gebruik van het elektriciteitsnetwerk, waardoor overtollige energie die overdag wordt opgewekt, wordt teruggeleverd en opgeslagen. Dit betekent dat de energie die op een ander moment is gegenereerd, later kan worden benut in de woning, zelfs wanneer de zonnepanelen niet actief zijn.
In sommige gevallen kan het handig zijn om geproduceerde elektriciteit zelf op te slaan in de woning, wat is dan wijsheid?
Het antwoord is de opslag van zonnebatterijen. Door de overtollige zonne-energie op te slaan die overdag wordt geproduceerd, kunnen batterijen 's nachts stroom ontladen om uw verlichting na zonsondergang aan te houden.
Batterijen bieden ook back-upstroom tijdens langdurige bewolkte perioden en noodsituaties. Het toevoegen van batterijopslag zorgt voor echte energieonafhankelijkheid en veerkracht.
Zonnebatterij opslagsystemen vangen extra zonne-energie op die wordt geproduceerd tijdens zonnig weer en slaan deze op voor later gebruik.
Met voldoende batterijopslag kan uw zonnestelsel de lichten aan laten en de apparaten laten draaien, zelfs als de panelen niet actief stroom produceren.
Moet u zonne-energie gebruiken als u zich in een bewolkt klimaat bevindt?
Als u in een gebied woont met veel regenachtige en bewolkte dagen, vraagt u zich misschien af of zonne-energie nog steeds een slimme investering is.
Het antwoord is vaak ja: met het juiste ontwerp van het zonnestelsel kunnen zelfs bewolkte locaties profiteren van zonne-energie.
Hier zijn een paar tips om de zonneproductie in gebieden met weinig zonlicht te maximaliseren:
Kies voor panelen met een hoog vermogen
Voeg meer panelen toe op daken op het noorden om diffuus licht op te vangen
Gebruik hoogefficiënte paneelmodellen met een hoger wattage
Installeer panelen op het oosten/westen om de ochtend- en middagzon op te vangen
Voeg zonnebatterijopslag toe om overtollige energie te besparen voor bewolkte perioden
Waar u ook woont, er zijn manieren om de opwekking van zonne-energie te optimaliseren. Vraag een offerteaan bij Energiq en ontdek hoeveel u kunt besparen door over te stappen op zonne-energie.
Wanneer produceren zonnepanelen de meeste energie?
Zonnepanelen werken wanneer er zonlicht beschikbaar is, maar produceren de meeste elektriciteit tijdens piekuren:
Lente - Langere dagen en meer direct zonlicht na de winter
Zomer - Maximale daglichturen rond de zonnewende
Herfst - Nog steeds vrij lange dagen vóór de winter
Winter - De kortste dagen, maar de zonne-energie wordt versterkt door reflecterende sneeuw
De meeste energie wordt opgewekt als de zon hoog boven je hoofd staat. De productie van zonne-energie piekt in de late ochtend en vroege middag.
Op het zuiden gerichte panelen die in een optimale hoek zijn gekanteld, krijgen de meest directe blootstelling aan de zon. Maar zelfs op bewolkte dagen zorgen omgevings- en gereflecteerd licht ervoor dat zonnepanelen energie opwekken.
Andere veelgestelde vragen (FAQ's)
Moet ik zonne-energie installeren als ik in een bewolkt klimaat leef?
Ja, zonne-energie kan nog steeds een kosteneffectieve investering zijn, zelfs in bewolkte klimaten
Door het systeem op de juiste manier te dimensioneren en de oriëntatie van het paneel te optimaliseren, kunt u de zonneproductie tijdens suboptimaal weer maximaliseren
Hoeveel minder efficiënt zijn mijn zonnepanelen op bewolkte dagen of 's nachts?
Zonder zonlicht produceren zonnepanelen 's nachts geen elektriciteit.
Op zeer bewolkte dagen kan de efficiëntie van een zonnepaneel dalen tot 10-25% van zijn piekcapaciteit, volgens NREL-gegevens.
Op gedeeltelijk bewolkte dagen varieert de efficiëntie van 50-80%
Hoeveel elektriciteit produceren zonnepanelen op bewolkte dagen?
De productieniveaus zijn afhankelijk van de wolkendikte, het type en de locatie
Hoogefficiënte panelen zullen op bewolkte dagen meer elektriciteit opwekken
Kunnen zonnepanelen efficiënt werken in regenachtige klimaten?
Ja, zonne-energie kan nog steeds effectief zijn in regenachtige klimaten met de juiste systeemgrootte en -oriëntatie
Regen kan helpen het stof van panelen te verwijderen, waardoor de efficiëntie mogelijk wordt verhoogd
Door batterijen toe te voegen, wordt overtollige zonne-energie opgeslagen voor gebruik wanneer dat nodig is
Welke invloed heeft het weer op de efficiëntie van zonnepanelen?
Bewolking, regen, sneeuw en vervuiling beïnvloeden hoeveel zonlicht de panelen bereikt
Koud weer kan de efficiëntie van zonnecellen enigszins verminderen
De zonne-efficiëntie daalt in de winter met minder daglichturen
Welke factoren maximaliseren de zonneproductie op bewolkte dagen?
Hoog rendement zonnepanelen
Juiste oriëntatie en kanteling
Panelen schoon en vrij van obstakels houden
Hoe kan ik 's nachts zonne-energie gebruiken?
Door zonnebatterijen toe te voegen, wordt overtollige energie overdag opgeslagen voor gebruik 's nachts
Op het elektriciteitsnet aangesloten systemen kunnen 's nachts elektriciteit uit het nutsbedrijf halen
Voor standalone off-grid systemen zijn batterijen of generatoren nodig
Kort gezegd: wanneer werkt zonne-energie het beste?
Hoewel de zonne-efficiëntie op bewolkte dagen kan afnemen, kunnen panelen nog steeds aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit opwekken uit diffuus omgevingslicht.
Met de juiste systeemafmetingen en -oriëntatie kan zonne-energie een slimme investering zijn, zelfs in bewolkte klimaten.
Uw zonnepanelen produceren de meeste energie tijdens piekuren met daglicht en directe blootstelling aan de zon, maar kunnen op bewolkte dagen nog steeds een aanzienlijk deel van uw elektriciteitsverbruik compenseren. En door zonnebatterijen aan uw installatie toe te voegen, zorgt u ervoor dat u ook bij onverwachte weersomstandigheden over stroom beschikt.
Overweeg om over te stappen op zonne-energie
Laat het lokale weer geen dealbreaker zijn. Onze deskundige zonne-adviseurs begeleiden u door de complexiteit en details van zonne-energie, van het begrijpen van uw energierekening tot de installatie en meer. En elk Energiq-zonnestelsel is op maat ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften van uw huis, zodat u de kracht van zon, regen of zonneschijn kunt benutten.
Als de #1 installateur van zonne-energie en accu's voor thuisgebruik bieden wij toegewijde ondersteuning vanaf het eerste systeemontwerp tot het inschakelen van uw systeem. Onze persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat u de juiste beslissingen neemt voor uw zonnestelsel thuis.
Heeft u meer vragen over wat een zonnepanelen installatie voor u zou kunnen betekenen? Vraag het een van onze adviseurs.