Veelgestelde vragen: isolatie
Jouw woning en Isoleren
Isolatie materiaal
-
Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan veel schelen. In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo’n 1.350 m3 gas besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat. Met de huidige hoge energieprijzen scheelt dat enorm op je energierekening! Bovendien woon je in een goed geïsoleerd huis een stuk comfortabeler en stoot je minder CO2 uit.
-
Dát u isoleert, is veel belangrijker dan met welk materiaal u dat doet. Door te isoleren bespaart u namelijk veel energie, wat goed is voor het klimaat. Verder is het erg belangrijk dat u kiest voor een hoge isolatiewaarde (Rd) en dat je het materiaal goed aanbrengt, zodat het lang meegaat.
De productie (en afvalverwerking) van isolatiematerialen vormt maar een klein deel van de milieu-invloed van woningbouw. Immers: isolatiemateriaal is minder dan 1 procent van de massa van de woning. Dat is erg weinig, als je bedenkt dat in een goed tot zeer goed geïsoleerd huis maar liefst een derde tot de helft van het volume van de constructie uit isolatiemateriaal bestaat. In feite is isolatiemateriaal vooral verpakte lucht. Daarom zijn in een milieubeoordeling de isolatiewaarde en levensduur van het materiaal het belangrijkst.
-
Er wordt wel gezegd dat natuurlijke isolatiematerialen minder schadelijke stoffen bevatten en daardoor beter zijn voor de gezondheid. Gelukkig zitten isolatiematerialen (zolang je huis niet in brand vliegt) netjes ingepakt in de constructie. Daar vormen ze geen gezondheidsrisico.
Alleen bij het aanbrengen of verwijderen van isolatiemateriaal is het belangrijk om alle veiligheidsvoorschriften uit de gebruiksaanwijzing heel goed op te volgen. Gaat u zelf aan de slag met glaswol of steenwol? Of maakt u naden en kieren dicht met purschuim uit een spuitbus? Dan moet u beschermende kleding, een mondkapje en handschoenen dragen, zodat uw huid en longen niet in aanraking komen met schadelijke vezels, stof of dampen.
Maar als het isolatiemateriaal eenmaal is aangebracht (en afgetimmerd), dan vormt het geen meer risico voor de gezondheid.
Milleucentraal geeft hier meer informatie over op hun website: PUR en gezondheid.
-
Leveranciers geven vaak aan dat natuurlijke materialen door hun vochtregulerende eigenschappen beter 'ademen': in een vochtige omgeving nemen ze vocht op en in een droge omgeving geven ze vocht af. Hierdoor zou het in een goed geïsoleerd huis minder benauwd worden.
Maar die claim is misleidend: om vocht uit een woning af te voeren, moet je ventileren. Ook als er natuurlijke ('damp-open') isolatiematerialen in de buitenmuur of het dak zitten. Het wooncomfort verbetert wel door vochtbufferend materiaal op de binnenkant van muren. Maar isolatiemateriaal is ingepakt in de constructie, en helpt daar dus nauwelijks bij.
Installatie
-
Van ontwerp en installatie tot een lange service en onderhoud: energiq koppelt je aan de perfecte persoon om jou er doorheen te begeleiden.
jouw verkoopadviseur werkt samen met ons team om jouw situatie aan te passen en het juiste betalingsplan voor uw behoeften te vinden.
Nadat jouw systeem operationeel is, kan je altijd bij ons klantenservice-team terecht voor al uw vragen of opmerkingen.
Er zijn veel mensen achter de schermen die ervoor zorgen dat uw installaties soepel verlopen. Voor nu en in de toekomst.
-
Zodra wij weten wat er geïsoleerd moet worden en alle benodigde goedkeuringen hebben, is het tijd om de isolatie te installeren.
Onze installatieploegen zijn ervaren en efficiënt. Zij kunnen installaties in één dag voltooien. Zo ziet een typische installatiedag eruit:
Stap 1 - Aankomst en voorbereiding van de bemanning
Eerste dingen eerst. We stellen ons voor.
Stap 2 - Controleer het plan en de locatie van uw isolatie
Uw voorman neemt samen met u de plannen door en bevestigt het materieel en de bestemming ervan.
Stap 3 - Systeeminstallatie
De bemanning installeert de isolatie in uw woning.
Stap 4 - Opruimen door de bemanning
We ruimen op als de installatie klaar is, zodat we ervoor kunnen zorgen dat we uw eigendom precies achterlaten zoals we het hebben aangetroffen.
Stap 5 - Laatste doorloop
Zodra de installatie is voltooid, zal uw voorman een oplevering presenteren aan u met de maatregelen die wij verricht hebben.
Subsidies
-
De ISDE is een landelijke subsidie voor isolatiemaatregelen. Je krijgt deze subsidie als je 1 of 2 isolatiemaatregelen neemt, maar alleen als je het werk laat uitvoeren door een professioneel bedrijf. Je krijgt dus geen subsidie als je de isolatie zelf aan brengt (doe-het-zelf). De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Als je 2 maatregelen neemt, krijg je een hoger bedrag per maatregel dan voor 1 maatregel.
Je vraagt de subsidie aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ná het uitvoeren van de maatregelen. Verdiep je voordat je begint dus goed in de voorwaarden.
Er zijn ook gemeenten en provincies die subsidie geven voor isolatie. Deze mag je combineren met de landelijke subsidie. Ook hiervoor gelden voorwaarden. Kijk in de Energiesubsidiewijzer van mileu centraal voor een overzicht van alle regelingen in jouw woonplaats.
-
Voor het hoge subsidiebedrag per vierkante meter moet je binnen 24 maanden 2 maatregelen nemen. Dat kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn (bijvoorbeeld dakisolatie en HR++ glas), maar je mag ook 1 isolatiemaatregel combineren met een volledige of hybride warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
-
De ISDE-subsidie loopt tot 2030. Ieder jaar komt er een nieuw budget beschikbaar. In 2023 was er ongeveer 350 miljoen euro subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, zonneboilers, (hybride) warmtepompen en aansluitingen op een warmtenet. Mocht dit budget al voor het einde van het jaar opraken, dan is het nog steeds mogelijk om subsidie te krijgen. Je moet dan wel langer op het geld wachten. Als jouw subsidieaanvraag afgewezen wordt omdat de subsidiepot leeg is, dan heb je het recht om binnen 12 maanden na de afwijzing dezelfde subsidieaanvraag opnieuw in te dienen. Je kunt dan alsnog subsidie krijgen uit het nieuwe budget van volgend jaar.
Impact
-
Bij Energiq geloven we in de kracht van duurzaamheid en het belang van teruggeven aan de wereld. Daarom ondersteunen we goede doelen en initiatieven die positieve verandering stimuleren. Hier kan je meer over vinden op onze initiatieven-pagina